Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Specialvalget i Alabama kan åbne op for et demokratisk flertal i 2018

En yderst kontroversiel republikansk kandidat, Roy Moore, kan ende med sende en demokrat fra Alabama til Senatet for første gang siden 1996.

Washington D.C. – Demokraterne har en unik mulighed for at overtage Jeff Sessions tidligere plads den 12. december.

Der er en simpel grund. Hans navn er Roy Moore.

For to uger siden afslørede Washington Post, at Moore som 32-årig havde haft seksuel kontakt med den dengang 14-årige Leigh Corfman. I ugerne efter har otte andre kvinder fortalt om Moores hang til at date teenagere, da han var statsanklager i sine 30’ere.

Siden er Moore faldet voldsomt i målingerne. Før skandalen førte han med 8,7 procentpoint ifølge RCP’s gennemsnit. I dag er hans modkandidat Doug Jones oppe med 0,8 point. RNC og andre Republikanske kampagneapparater har trukket deres støtte til Moore, og Doug Jones forventes at have en kæmpe fordel i betalte reklamer på 8-1.

Alabama er så rød, som delstaterne kommer i USA. Og det er usædvanligt i sig selv, at en Demokrat har en chance for at vinde. Både Trump og Romney vandt staten med over 20 procentpoint. Demokratiske kandidater vinder sjældent mere end 20 procent af hvide vælgere på statsniveau, og modsat andre sydlige stater har Alabama ikke en nær så stor afroamerikansk vælgerskare.

Valget er helt lige i skrivende stund, men stemmedeltagelsen er altid den ukendte faktor i specialvalg. Specialvalg er specielle fordi de er, nårh ja, specialvalg. Det ville ikke overraske mig, hvis Moore eller Jones vandt med 10 procentpoint.Dette valg har udover det en række omstændigheder, der gør en stor mængde udfald mulige.

Moore var allerede en kontroversiel kandidat inden beskyldningerne om det seksuelle overgreb. Han blev valgt to gange til delstatens Højesteret, men blev begge gange fjernet for ikke at opretholde forfatningen. Han har desuden skrevet en kronik, hvor han argumenterede for, at Keith Ellison, den første muslim valgt til Kongressen, ikke burde have lov til at være medlem. Moore holdt også en tale, hvor han antydede, at terrorangrebet den 11. september var Guds straf, for at USA havde lovliggjort abort og homoseksuel opførsel. Da Moore blev valgt for anden gang i 2012 underpræsterede han kraftigt i forhold til Romney i staten.

Valget er i december, og Moore og Jones er de eneste to kandidater, der er på stemmesedlen. Det er svært at sige, hvordan det kommer til at påvirke folks lyst til at finde valgurnerne. Er der nok anti-Trump entusiasme i en blodrød stat? Er Roy Moore simpelthen et skridt for meget Alabamas Republikanske vælgere?

Jones har et stærkt cv og retsforfulgte blandt andet Birmingham-terroristerne, der dræbte fire unge afroamerikanske børn i en kirke i 1963. Men ifølge de lokale medier har Jones, en standard hvid mand, haft svært ved at aktivere statens sorte vælgere. Ifølge lokale konsulenter er Jones nødt til at vinde mindst 90 procent af dem, samtidigt med at de skal udgøre omkring 30 procent af vælgerkorpset. Alabama har ikke set lignende stemmedeltagelse blandt denne demografi siden Barack Obamas sejr i 2008.

Demokraterne havde aldrig regnet med at vinde i Alabama. Skulle den usandsynlige Jones-sejr blive en realitet lukker det op for en vej til et Demokratisk flertal i Senatet i 2018.

Det politiske klima er allerede blåt. Demokraterne har en markant føring i generiske parti målinger. Præsident Trump er ekstremt upopulær. Republikanerne har fortsat ikke lovgivningsmæssige resultater. Demokraterne har rekrutteret stærke kandidater i stort set alle valg i Senatsdelstaterne, og GOP har omvendt haft svært ved at finde udfordrere i de mange Trump-staterne, som Demokraterne skal forsvare.

Under sådanne omstændigheder er det ikke urealistisk at forvente gode Demokratiske chancer. Men kun en Republikansk senator er på genvalg i en stat, som Clinton vandt (Nevada) og den næstbedste mulighed, Arizona, er endnu ikke set som en svingstat. På trods af det er Demokraterne i disse to stater favoritter. Omvendt var det svært at se, hvordan de kunne samle den nødvendige tredje plads op, der ville flippe flertallet. Det virker optimistisk at tro på, at de kan vælte Cruz i Texas eller tage Corkers åbne plads i Tennessee. Men med Jones sejr er der pludselig en mulighed.

Der er stadig gode grunde til at være skeptisk på Demokraternes vegne. Deres chancer var allerede forsvindende små på grund af en nådesløst geografisk fordeling. Ti Demokratiske senatorer skal søge genvalg i stater som Trump vandt og Bob Menendez i New Jersey har netop været i retten tiltalt for korruption.

På den anden side er det ikke umuligt. Når alt kommer til alt favoriserer midtvejsvalg typisk partiet, der ikke sidder på magten i Det Hvide Hus, og som Harry Enten har vist, så taber siddende senatorer yderst sjældent, når deres parti er i opposition.

Demokraternes chancer for et flertal i 2018 er stadig bedre i Repræsentanternes Hus. Et enkelt Demokratisk nederlag i en rød stat som Missouri eller Indiana, ødelægger efter alt at dømme drømmen om overtage det øvre kammer.

Men før vi når så langt og kan spekulere kræver det en Jones-sejr i Alabama.

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen