Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

USA kan se frem til fjerde forsvarsminister

I en pludselig udmelding i midten af juni trak fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan sig fra posten efter næsten seks måneder på posten. Han er nu afløst af Mark Esper, men Pentagon kan i løbet af kort tid se frem til en fjerde forsvarsminister (den tredje fungerende). For hvis Esper nomineres til posten må han ikke sidde som fungerede minister, og skal derfor afløses under processen i Senatet. Hvis ikke han nomineres, ja så kommer der stadig en fjerde minister på posten.

Fem en halv måned. Så lang tid sad Patrick Shanahan på posten som fungerende forsvarsminister – den længst siddende fungerende forsvarsminister nogensinde i amerikansk historie. Udmeldingen fra præsident Trump var, at Shanahan ville blive nomineret til posten som forsvarsminister, men præsidenten underskrev aldrig den officielle nominering. Efter Shanahans pludselig afgang er ministeren for hæren, Mark Esper rykket op i hierarkiet og er blevet fungerende forsvarsminister. Han var på sin første større tjenesterejse til NATO’s forsvarsminister topmøde i slutningen af sidste uge. Men kollegerne i NATO-hovedkvarteret kan måske se frem til at skulle hilse på endnu en ny amerikansk forsvarsminister inden alt for længe. Esper udnævnelse har sat gang i en større stoledans i Pentagon og en eventuel nominering vil kun forværre den.

Mark Esper kommer fra posten som minister for hæren, og derfor er der nu udpeget en fungerende minister for hæren. Med Shanahans afgang mangler pentagon også en viceforsvarsminister (posten han havde før han overtog Mattis’ stol), og derfor er der også udpeget en fungerende en af slagsen her. Men men men, her stopper stoledansen ikke.

Hvis Mark Esper nomineres til posten som forsvarsminister, og dermed skal igennem en proces i Senatet for at blive bekræftet, så må han ifølge amerikansk lov ikke besidde posten som fungerende forsvarsminister. Derfor vil han midlertidigt skulle afløses på posten – og dermed vil Pentagon ende på sin fjerde forsvarsminister i løbet af Trump-administrationens to et halvt år. Vi ved allerede nu, at hvis Esper bliver nomineret vil ministeren for flåden, Richard Spencer, rykke ind på posten som fungerende forsvarsminister. Imens han sidder som fungerende forsvarsminister vil der derfor skulle udpeges en fungerende flådeminister. I denne tid vil Esper så kunne vende tilbage og sidde som minister for hæren gennem processen, men ved en bekræftelse vil der igen blive udpeget en fungerende minister for hæren, indtil en ny bekræftes af Senatet.

I det tilfælde af en nominering af Esper vil følgende ministre tjene i en fungerende funktion under processen i Senatet:

 • Forsvarsminister
 • Viceforsvarsminister
 • Minister for Flåden
 • Minister for Flyvevåbnet
 • Chief Management Officer (nummer tre i Pentagons hierarki)

I tilfælde af at Esper ikke nomineres til posten vil stoledansen blive mindre omfattende, men slutresultatet vil være det samme: Pentagon vil skulle have en fjerde forsvarsminister på to et halvt år.

Situationen udstiller igen de massive ledelsesmæssige udfordringer, som Pentagon står midt i.

Alt imens der er store huller i den civile ledelse, så står den militære ledelse også overfor store udskiftninger. Forsvarschef Joseph Dunford går på pension til efteråret, og det samme gør viceforsvarschef Paul Selva. Her er stabschefen for den amerikanske hær, Mark Milley nomineret til posten som forsvarschef og chefen for U.S. Strategic Command, John Hyten er nomineret til posten som viceforsvarschef.
Den amerikanske hær står med Milleys nominering overfor at skulle have ny generalstabschef. Flåden står også overfor at skulle have ny ”Chief of Naval Operations”, ligesom det amerikanske marinekorps skal have en ny ”Commandant”.

Hvis vi derfor spoler tiden frem til efteråret så vil følgende poster i Pentagons øverste ledelse være besat af nyligt udnævnte, eller i en fungerende kapacitet:

 • Forsvarsminister
 • Viceforsvarsminister
 • Minister for Flåden eller Hæren
 • Minister for Flyvevåbnet
 • Chief Management Officer (nummer tre i Pentagons hierarki)
 • Forsvarschef
 • Viceforsvarschef
 • Chief of Staff of the Army
 • Chief of Naval Operations
 • Commandant of the Marine Corps

Alt imens dette foregår befinder Pentagon sig i hårde interne kampe i Trump-administrationen om indflydelsen på amerikansk sikkerheds- og udenrigspolitik. En egenrådig høg i national sikkerhedsrådgiver John Bolton støttet af udenrigsminister Mike Pompeo søger i høj grad at trække USA i en mere interventionistisk retning, noget som Pentagon i flere år har kæmpet mod (også under Obama-administrationen).

Denne interne magtkamp foregår i en geostrategisk kontekst af en stormagtskonkurrence med Kina og Rusland, en højspændt situation med Iran, fortsat uro i Venezuela og mange andre kriser og konflikter, som dukker op på USA’s radar. Til at håndtere den situation er Pentagon altså på meget urolig grund i disse måneder, og vil fortsætte med at være det i mange måneder fremover.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen