Kongressen.com
Perspektiv

Et bibliotek uden bøger bygger bro i San Antonio

Kongressen.com har besøgt verdens første og hidtil eneste såkaldte BiblioTech. Et digitalt bibliotek i San Antonio, Texas, der ikke huser en eneste fysisk bog. Her kan borgerne i stedet låne e-bøger, computere, iPads og måske vigtigst alt: WiFi. Det bogløse bibliotek er et socialpolitisk initiativ, der prøver at bygge bro over den digitale kløft, der har gravet sig dybt ned gennem byens befolkning.

Af Johanne D. Holgersson

SAN ANTONIO, TEXAS  Et bibliotek uden bøger er omtrent lige så svært at forestille sig som et orkester uden instrumenter. Jeg mener, hvordan kan en institution kalde sig et bibliotek, hvis det ikke indeholder en eneste bog? 

BiblioTech er navnet på verdens første og hidtil eneste offentlige digitale bibliotek – helt og aldeles støvsuget for fysiske bøger, magasiner og hvad der ellers hører til biblioteket, som vi kender det i dag. BiblioTech er et socialpolitisk initiativ, lanceret af kommunen i den texanske by San Antonio. En by med stor social ulighed der bl.a. fører til en skævvridning i den digitale og dermed også informationsmæssige tilgængelighed blandt byens borgere. 

Jeg tog til San Antonio i Texas for at møde direktøren for BiblioTech, Laura Cole og for at forstå, hvorfor der er brug for bogløse biblioteker i den amerikanske by. BiblioTech har indtil videre åbnet tre filialer, der alle er placeret i socialt udsatte områder af byen. Bydele, der længe har været fuldstændig underprioriterede, fortæller Laura Cole. 

Vi sætter kursen mod ‘BiblioTech South’, der åbnede i 2013 og dermed er den ældste af de tre biblioteksfilialer, der ligger spredt rundt om i byen. 

“Da vi åbnede den første filial her, der var syd-borgerne så stolte. Der er noget, der hedder ‘southpride’, her i San Antonio, og det blev vi en del af. Men der var også vittigheder om det. Sådan “oh, syddelen bliver underprioriteret igen, de får et bibliotek uden bøger,” siger Laura Cole med smil på læben.

Verdens første digitale bibliotek
Idéen om at skabe et offentligt bibliotek uden fysiske bøger begyndte at spire på det kommunale kontor i San Antonio tilbage i 2012. Man ville gerne finde en måde at gøre bibliotekerne mere attraktive og ikke mindst tilgængelige for de udsatte dele af byens befolkning. Her faldt snakken på at skabe en institution, der udelukkende var digital, men som havde en fysisk placering, hvor brugerne kunne komme og benytte digitale tilbud.

“Da jeg begyndte at undersøge, hvordan vi skulle eksekvere den her idé, rejste jeg landet og verden rundt for at finde ud af, hvordan andre gjorde det. Og hver gang kom jeg tilbage til kontoret og fortalte, at jeg ikke kunne finde nogen, der gjorde det, vi gerne ville gøre,” beretter Laura Cole og fortsætter grinende.

“Heldigvis sagde min chef bare: Nå, det lyder som om, vi bliver de første!”

Vi skal være der, hvor behovet er
Vi har kørt knap 15 minutter på proppede motorveje, før Laura blinker og kører af afkørslen der leder os mod ‘Southside’ San Antonio. 

Det øser ned, men trods det grå vejr og våde bilruder, har jeg ikke svært ved at se, hvordan det sted, vi er nået til, adskiller sig fra byens centrum, som vi forlod for lidt siden. Der er ingen spejlblanke højhuse eller fancy cocktailbarer at spotte.

Laura Cole fortæller mig, at hovedårsagen til at man valgte at placere den første filial i syddelen af byen, var at der en stor mangel på digitale ressourcer. 

“Vi vidste, at hvis vi skulle lave et digitalt bibliotek, så skulle det være der, hvor folk har brug for det. Hvis du allerede har adgang til internet og til de midler, vi stiller til rådighed, så har du ikke brug for den institution. Og det har menneskene i den her del af byen ikke. Da vi åbnede vores afdeling hernede, var det estimeret, at op til 75% af befolkningen her, ikke havde adgang til highspeed-internet, ” konstaterer bibliotekets direktør. 

Det er ikke svært at finde en parkeringsplads foran BiblioTech, da vi ankommer denne fredag morgen omkring middagstid. Men det forholder sig åbenbart anderledes, når man kommer længere op af eftermiddagen og ud på aftenen, fortæller Laura Cole. Det bekræfter filialens manager, Jose Siller, der står klar til at modtage os, da vi ankommer til biblioteket. 

“Feel right at home, ma’am,” siger han med et bredt smil og åbner glasdørene ind til det digitale bibliotek.

Digital førstehjælp
Det første, der møder mit blik, er, hvor snorlige alt er placeret. Store iMac computere med dertilhørende rullestole står i lange rækker ned gennem et stort hvidt- og orangemalet rum. Langs væggen i højre side ligger en række med iPads og i hver ende af rummet er der også glasdøre der skærmer af ind til nogle mindre grupperum med store kvadratiske borde og whiteboards på endevæggene. Der sidder en håndfuld mennesker fordelt ud foran de store skærme. 

“Vi har 48 computere i alt, og der er i gennemsnit ca. 40 mennesker, der sidder ved en computer, spredt ud over en hel dag. Så lige nu er der ikke fyldt op, men ved tre- eller fire-tiden, når folk begynder at have fri fra arbejde, der vil alle computere og iPads være i brug og begge grupperum være booket,” fortæller Jose Siller. 

I praksis fungerer BiblioTech mest af alt som et offentligt opholdssted og en låneterminal, hvor man kan benytte sig af de tilbud, som biblioteket stiller til rådighed. Udover at have e-bøger, computere og iPads, arrangerer BiblioTech også e-bogklubber, spilaftener, samt har kurser, hvor de bl.a. underviser borgerne i, hvordan man opbygger et CV eller sender en online jobansøgning. Man låner altså ikke iPads eller computere med hjem, men må komme ind på biblioteket for at bruge tilbuddene. 

Han bemærker dog, at de fleste brugere er hurtigt ude af døren, og at biblioteket på den måde fungerer som en slags førstehjælp, som kan være med til at løse nogle af borgernes digitale udfordringer. 

Teknologi og internet er mangelvarer
Da jeg spørger Jose, hvad hovedårsagen er til, at folk kommer på BiblioTech, falder svaret prompte. 

“I det her område af byen har de ikke teknologien derhjemme. De har ikke råd til en computer, måske har de ikke engang en smartphone. Så hvordan kan børnene være med i kapløbet i skolerne, hvis de ikke har teknologien?” spørger Jose Siller. 

Vi bevæger os ned mellem rækkerne af computere og jeg falder i snak med med en af brugerne, Rudy Gutierrez. Han er iklædt cowboyhat, regnjakke og et bredt, skægget smil. 
“Jeg er her for at kigge på min e-mail. For at slette alle spam-mails og de dumme e-mails, du ved,” siger Rudy. 

Hvorfor kommer du her for at gøre det?
“Jeg har ikke selv en computer, det her er hvad jeg har” siger han, og stikker sin slidte, sorte klaptelefon frem mod mig.

“Den har internet, men det er ikke så godt. Det er derfor, jeg kommer her og bruger internettet”

Hvor ofte kommer du her og gør det?
“Ikke så ofte, en gang imellem. Men jeg kan godt lide at være her.”

Hvordan kan det være?
“Fordi det er rent, og der er ikke problemer med nogen. Og folkene, der arbejder her, er meget hjælpsomme. Hvis du har udfordringer med noget som helst, så kommer de og hjælper dig med det samme. Jeg kan godt lide den assistance,” afslutter Rudy. 

Dyb digital kløft
Efterhånden som Jose og Laura fremviser og fortæller mig mere og mere om det digitale bibliotek, bliver det tydeligt for mig, at BiblioTech er noget helt andet, end jeg havde forventet. Det er ikke bare et bibliotek uden bøger. Det er ikke et frontløberprojekt i digitaliseringstendensen, og et skridt på vejen mod en digitalisering af bibliotekerne. Tværtimod. Det er håndsrækning til de, der ikke har haft mulighed for at følge med. Det er en social støtte til de, der ikke har de digitale ressourcer til rådighed.

BiblioTech er en institution, der er opstået på grund af en decideret mangel på adgang til og viden om internet og digitale apparater i San Antonio.

Laura Cole fortæller mig, at bibliotekets tilbud om at lade borgerne låne hotspots med hjem, er i høj kurs blandt befolkningen i de udsatte boligområder. 

“Hotspotsne er meget meget populære. Vi har venteliste på 30-40 mennesker på at få et hotspot i to uger. Det viser virkelig behovet for konnektivitet i byen. Og så viser det, hvor dyb den digitale kløft virkelig er,” konstaterer direktøren, Laura Cole. 

Vi siger farvel til Jose Siller og resten af de ansatte på BiblioTech South og vender snuden tilbage mod hovedkontoret i San Antonios centrum. På vejen tilbage taler vi om fremtidens behov for de digitale biblioteker. Både i andre amerikanske stater, men i særdeleshed også steder verden, hvor man står overfor lignende digital ulighed. 

“Da vi åbnede, var der faktisk mere opmærksomhed fra udlandet, end der var her i USA. Til at begynde med kunne jeg ikke engang finde en bibliotekar, der var interesseret i at tage springet ind i den digitale biblioteksverden, og nu får vi ansøgninger hele tiden – også når vi ikke hyrer nogen,” fortæller Laura Cole og pointerer, at landets enorme ulighed er årsagen til behovet for de digitale biblioteker.

“Så jeg tror på, at biblioteket kommer til at blive oversat til andre stater, der ikke har den luksus eller overflod, som ellers er det, de fleste tænker, når de  tænker på USA. Der er selvfølgelig også steder, hvor det ikke giver mening at lave filialer, fordi folk har det, de har brug for,” siger hun. 

Vi nærmer os downtown San Antonio og højhusene omringer os igen på begge sider af vejen. Inden vi siger farvel, fortæller Laura Cole, at hun også får mange henvendelser fra lande uden for USA, der søger inspiration i deres digitale bibliotek. 

“Vi har for eksempel meget kontakt med lande i Afrika, der egentlig har adgang til internet, men ikke besidder ressourcerne til at skabe en infrastruktur af biblioteker. Så behovet er der. Alle har jo brug for information,” slutter direktør for BiblioTech, Laura Cole. 


Læs også

Den gordiske knude i Washington D.C.

Morten Tastum

Sanders har sat sig tungt på Californien

Morten Tastum

Det blå bjerg i røde Rocky Mountains

Morten Tastum

Bernie, tvivlerne og rigmændene i Nevada

Kongressen

“Et dårligt New Hampshire valg kan smadre din kampagne”

Anders Agner Pedersen

Næste stop New Hampshire

Mads Høeg-Mikkelsen