Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Kongressens guide til valgnatten

Hvordan forløber valgnatten? Hvad skal du holde øje med? Hvilke kandidater er i fokus? Her er overblikket fra Kongressen.com.

Washington D.C. – Endelig er vi her. Valgdagen står for døren.

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvem der vinder flertallet i Kongressens to kamre. Der er maratonlængder til forskel på, hvem der kontrollerer Kongressens kamre. Demokraterne kan for eksempel få formandskaberne for de forskellige udvalg, og derved kan de undersøge, holde høringer og føre kontrol med administrationen.

I Senatet vil et republikansk flertal sikre, at de kan fortsætte deres projekt om at rykke de føderale domstole i en mere konservativ retning. I Højesteret er de to ældste dommere demokratisk udpegede, og venstrefløjens værste mareridt er, hvis præsident Trump får muligheden for at erstatte den liberale ledestjerne Ruth Bader Ginsburg.

Magten i Senatet vil påvirke den type kandidater, som præsident Trump kan nominere til politiske poster som minister, den ledige plads som FN-ambassadør og positioner i embedsapparatet. Disse vejer tungere i den førte politik set i lyset af Det Hvide Hus’ villighed til at overlade den politiske agenda til andre institutioner. Rekordhøj dysfunktion i Kongressen og muligheden for splittet magtfordeling betyder desuden, at praktiske lovmæssige ændringer kommer fra ministerier og styrelser. Disse udspil og regelændringer bliver i USA hovedsageligt besluttet af politisk udpegede personer.

Men vi får også afklaret nogle af de politiske spørgsmål, som kun kan besvares gennem konkrete valgresultater.

Hvor stor er reaktionen imod præsident Trump? Bliver der tale om endnu et såkaldt kvindernes år? Har Trumps imponerende præstation i Midtvesten i 2016 fået det hvide arbejderklasse til at vandre til republikanske kandidater til Kongressen? Har administrations anti-immigrations udspil endelig aktiveret latino-vælgere, der traditionelt har en lav stemmedeltagelse i midtvejsvalg, og er gevinsten Republikanerne kan få ved at appellere til deres base højere end straffen blandt uafhængige og svingvælgere? Får de seneste uges rørbomber, der blev sendt til prominente demokrater og det anti-semitiske massemord i Pittsburgh en betydning?

Svarene på de spørgsmål kommer til at diktere den politiske fortælling frem imod 2020. De vil have direkte betydning for den politiske dagsorden. De vil også påvirke partiernes tilgang til præsidentvalget. Særligt de demokratiske præsidentkandidaters strategier.

Hurtige råd

Første råd: Alt valgdækning før klokken 6pm ET er i bedste fald folk, der træder vande og i værste fald ren bullshit. Exit-polls er usikre. Der er analytikere, der kommenterer på enkelte vælgeres udtalelser eller en kø ved et bestemt valgsted. Hold dig fra det. Slap af.

Andet råd: Mange stater tillader folk at stemme før valgdagen. Og det er de stemmer, som nogle stater starter med. I mange valg kommer det derfor til at se ud som om, at en kandidat fører overbevisende. Men hvis du kender til, hvordan staten eller distriktet er sat sammen, og hvor stemmerne kommer fra geografisk, kan en 10-15 procentpoints føring faktisk være en dødsdom fra starten.

Tredje råd: Ro på. Lær en lille håndfuld distrikter udenad, som indikerer, hvilket parti står til en god aften og hold dig til dem. Og kig særligt på seks stater i Senatet: Florida, Indiana, Missouri, Nevada, Arizona og North Dakota.

Og så kan du følge Kongressens Twitter-konto, hvor vi har live-opdateringer i løbet af valgnatten. Du kan også stille spørgsmål.

Valget time for time, 6pm-8:30pm

Valgstederne lukker klokken 6pm i Kentucky og i det meste af Indiana. Derefter stopper stemmeafgivningen gradvist ud fra de enkelte delstaters regler. Her er et overblik.

I valgets første time er alles øjne på KY-06, hvor republikaneren Andy Barr forsvarer sin plads imod et af demokraternes helt store håb Amy McGrath. Valget bliver set som helt lige på grund af McGraths styrke som kandidat og hende store pengetank. Men distriktet har en høj andel af republikanske vælgere. Det er denne type distrikter, som er et tidligt pejlemærke for, hvilket parti der står til at få en god aften. De første valgresultater er fra de mere demokratiske dele af distriktet, så hvis McGrath ikke fører med mindst 5 procentpoint, er det et dårligt tegn for hende og for Demokraterne. Der er rigeligt med valg, der minder om dette konservative distrikt. En demokrat med en stor pengetank og et cv, der passer godt til distriktet – veteran, moderat, karismatisk imod en normal republikaner (VA-02, MI-08, TX-31). Det kan give en ide om, hvor valget er på vej hen.

De samme faktorer gør sig gældende i nabostaten Indiana, hvor Jackie Walorski står overfor demokraten Mel Hall i det konservative 2. distrikt. IN-09 er også i den kategori. Trump vandt med 27 procentpoint, og partiskellet er R+13 ifølge Cook Political Report. Hvis disse valg er tætte bør republikanske kandidater i hele landet få sved på panden. De kan ikke vinde Huset, hvis de ikke vinder den slags distrikter.

Indianas senatsvalg er desuden et af de vigtigste for magtbalancen i det øvre kammer. Hvis republikaneren Mike Braun står til sejr, er det svært at se, hvordan GOP mister flertallet i Senatet.

I den næste time flyttes fokus til Virginia. Tim Kaine er ikke i fare i Senatet. Fire valg i Huset er i spil. Republikaneren Barbara Comstock har længe været en af de mest sårbare repræsentanter, og begge partier mener, at hendes politiske karriere er slut. Distriktet i de nordlige Virginias forstæder har en høj andel vælgere med længerevarende uddannelse. Det er således aftenens tidligste tegn på, hvor stor modreaktionen overfor Trump er. Hvis Comstock står til at have en chance er det muligt, at Republikanerne kan holde fast i Huset.

Vi har før fortalt, hvordan der er en bredere vifte af mulige udfald. I Huset taler vi om alt fra rød daggry (republikansk flertal på 5-10 pladser) til en blå tsunami (demokratisk flertal over 50). Hvis et af de mere ekstreme scenarier udfolder sig, vil mindst to af de tre andre valg i VA-02, VA-05 og VA-07 ryge i den demokratiske kolonne. Hold øje med Chesterfield County i VA-07, hvor Spanberger helst skal vinde for at have en chance imod Dave Brat.

Valget time for time, 8:30pm-11pm

I den næste time bliver vi meget klogere. Valgene i New Jersey, Pennsylvania og Illinois, Michigan og Kansas har en lang række valg, der kan falde ud til begge sider. Hvis de fleste falder ud til Demokraternes fordel er det ikke urealistisk, at flertallet allerede bliver kaldt af tv-stationerne omkring 9:30 pm (3:30 om morgenen dansk tid). Valget i 2010 blev afgjort i timen imellem 9-10pm.

Omkring samme tid kunne Republikanerne stå til at vinde senatsvalgene i Tennessee, Indiana og Missouri. Hvis det sker er flertallet deres, og det scenarie er realistisk selv i tilfælde af gode resultater for Demokraterne i valg til Huset. Hold øje med marginen i Texas, når the Lone Star State begynder at rapportere valgresultater fra perioden med tidlig stemmeafgivelse. Antallet af vælgere, der stemte tidligt var rekordhøjt, og hvis mediedarlingen Beto O’Rourke skal have en chance, er han nødt til at føre i Harris County med omkring 15 procent eller mere.

I de næste timer kigger vi særligt på senatet, hvor resultaterne fra fire stater (MT, NV, MO, AZ) begynder at tikke ind. I Nevada og Montana stemmer tæt på tre ud af fire vælgere før valgdagen. Så i de to stater ved vi relativt tidligt, om det bliver tæt eller ej.

Klokken 11pm lukker valgstederne på Østkysten, men Californien (hvor op til 9 distrikter kunne gå fra R til D) har et ekstremt sløvt system, og de sidste stemmer bliver ikke optalt før slutningen af november (!). Det vil sige, at hvis valget er tæt, og flertallet bliver afgjort af disse valg, kan vi ende i en situation, hvor vi ikke ved, hvilket parti der skal finde speakeren i Huset før dage eller uger efter valgdagen.

På samme måde kan dele af Arizona også trække i langdrag. Hvis valget imellem McSally og Sinema er tæt, kan det udslagsgivende amt blive Maricopa County, hvor de endelige resultater ikke bliver offentliggjort før torsdag aften.

De nye politiske stjerner

Hvem skal du holde øje med, hvis du vil vide, hvem de nye eller unge stjerner er i de to partier?

Lad os starte med Republikanerne.

Den store rockstjerne finder vi i Michigan, hvor John James stiller op til Senatet. James har den baggrund, som Republikanerne foretrækker. Veteran, virksomhedsejer og konservative holdninger i forhold til abort og våben.

James må stadig ses som noget af et longshot. Han er bagud med mere end 10 procentpoint i gennemsnittet af meningsmålingerne, og demokraten Debbie Stabenow har haft mere end 50 procents tilslutning i 14 ud af 15 målinger siden sommeren.

Men Michigan er en svær stat at foretage målinger i. En republikansk Super PAC smed en million ind i valgkampen i sidste uge. James er en af de få afroamerikanere i det Republikanske Parti i en tid, hvor race og kultur dominerer politik.

De to afroamerikanere i det Republikanske Parti er også på valg i Huset. Will Hurd i TX-23 er en af de politikere, som partitoppen peger på som en mulig senator eller guvernør. Hurd har sluppet af sted med at kritisere præsident Trump for at blive manipuleret af Rusland og stemt imod det republikanske sundhedsforslag uden at miste opbakning fra partiets base. Hans chancer for genvalg er gode. Hurd fører i målingerne, og Decision Desk/Øptimus’ model, der giver Republikanerne den mindste chance for at holde Huset, har omvendt Hurd som favorit.

Mia Love i UT-04 er i større problemer. Donald Trump er særdeles upopulær og fik den laveste tilslutning i 2016 siden H. W. Bush i 1992. Målingerne i sommers var gode for Love, men valget er blevet tættere i november efterhånden som demokraten Ben McAdams blev mere kendt i distriktet. Lige nu tyder det på et helt lige valg. McAdams fører gennemsnittet af målinger med 2,3 procentpoint, altså inden for fejlmargin. Et nederlag til Love vil være et stort skridt tilbage for GOP, hvis ledelse har forsøgt at gøre deres gruppe mere mangfoldig.

Nogle af de andre potentielle stjerner, som republikanere håber på bliver valgt til den 116. kongres, og som bliver nævnt som de kommende stjerner i partiet er attorney general Josh Hawley i Missouri, det yngste nuværende medlem af Repræsentanternes Hus Elise Stefanik i NY-21, Martha McSally i Arizona, den moderate sydstats-darling Martha Roby i AL-02, Nevadas attorney general og guvernørkandidat Adam Laxalt og Young Kim i CA-39, der ville blive det første medlem af Kongressen med koreansk afstamning.

Hold øje med guvernørvalgene

Beto O’Rouke i Texas har taget det meste af opmærksomheden på Demokraternes side, men to guvernørkandidater i Syden har langt bedre muligheder for at vinde. De er to af de dygtigste politikere i deres generation. En sejr sender dem med det samme i toppen som vicepræsidentkandidat. Andrew Gillum kunne blive Floridas første afroamerikanske guvernør, og hans potentiale til at gennemføre en liberal agenda er enorm i landets tredjestørste stat. Gillum kunne for eksempel indføre sundhedsprogrammet Medicaid og investere massivt i klimateknologi og arbejdspladser.

Stacey Abrams har ført en af landets bedste kampagner, og hendes strategi om at mobilisere minoriteter i Georgia bliver set som politisk modig af de fleste i partiet. Abrams kan i øvrigt også blive den første kvindelige afroamerikanske guvernør i USA’s historie. Den tager vi lige igen. Den første kvindelige afroamerikanske guvernør i USA’s historie. Det er ikke tilfældigt, at hendes kampagne har tiltrukket national opmærksomhed. Og stjerner som Oprah.


Georgia er den stat i Syden, som strateger ser som den næste svingstat. Særligt på grund af den voksende afroamerikanske vælgerskare og den nye professionelle klasse i Atlanta. En sejr til Abrams kan være katalysatoren.

Andre potentielle stjerner, som Demokraterne håber på bliver valgt er tidligere CIA-agent Abigail Spanberger i VA-07, 29-årige Abby Finkenauer i IA-01, Rhodes Scholar Antonio Delgado i NY-19, tidligere rådgiver til general David Petraeus Andy Kim i NJ-03, den tidligere MMA-fighter og fellow i Det Hvide Hus Sharice Davids i KS-03 og Jacky Rosen i Nevada.

Og så er der selvfølgelig Alexandria Ocasio-Cortez og Ayanna Pressley, der allerede er sikre på at blive valgt senere i dag.

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen