Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Grøn eksport

Ny landbrugsaftale skal styrke eksport af plantebaserede fødevarer

Torsdag faldt en ny aftale om grøn omstilling af dansk landbrug på plads. Den rummer flere nye eksport-tiltag.

Torsdag faldt en ny aftale om grøn omstilling af dansk landbrug på plads. Den rummer flere nye eksport-tiltag.

En ny fond på 75 mio. kr. skal fra 2022 til 2030 blandt andet fremme eksporten af plantebaserede fødevarer. Der et led i den nye aftale om grøn omstilling af landbruget, som bakkes op af et bredt flertal i Folketinget.

En strategi for økologi, som understøtter en fordobling af det økologiske areal, efterspørgsel efter økologiske varer, forbrug og eksport er også på tegnebrættet.

I alt tilfører aftalen ca. 3,8 mia. kroner i statslige midler til den grønne omstilling af landbrugssektoren.

Helt overordnet er målet, at et grønnere landbrug fastholder sin "afgørende position i dansk eksport", som det hedder i aftalen. Den samlede landbrugseksport til USA er på cirka 5 mia. kr.

Landbrugsaftalen kommer i kølvandet på en handlingsplan for styrket grøn eksport til USA, som blev vedtaget i sommer. Her er eksport af bæredygtig fødevare- og landbrugsteknologi et af de fire områder, som får tilført flere midler i form af blandt andet eksportfremstød og Trade Council-ansatte i USA.

Netop den grønne omstilling af dansk landbrug kan blive en vigtig løftestang for eksporten til USA, vurderer Kenneth Lindharth Madsen, chef for Handel & Marked i Landbrug & Fødevarer.

Bæredygtighed bliver stadigt vigtigere for amerikanske beslutningstagere i landbrugs- og fødevaresektoren, fremgår det også af Food Nations årlige imageundersøgelse.

“På områder som dyrevelfærd, økologi og bæredygtighed rater de amerikanske beslutningstagere danske virksomheder og leverandører højere end de nationale. Så for danske virksomheder, der har noget på hylden inden for de områder, gælder det om at skrue op og tage det med i fortællingen, når de brander sig, for der har vi en forlomme," har Lise Walbom, adm. direktør for Food Nation, fortalt i et interview med Kongressen Business.

"Hardware" i form af landbrugsteknologi, der fx forbedrer udnyttelsen af energien er også et eksportområde, som USA efterspørger, lyder det fra Lise Walbom.

I den nye aftale afsættes der lidt over en halv mia. kr., 575 mio., til udvikling og demonstration af nye teknologier, der skal levere fremtidens løsninger til at nedbringe landbrugets klima- og miljøpåvirkning.

Der afsættes desuden en ramme på 27 mia. kr. fra primært landbrugsstøtten til grønne indsatser i 2023-2027. Formålet er at øge dansk landbrugs incitament til at omstille sig.

Landbruget anses, sammen med transportsektoren, for at være en af de sværeste brancher at omstille, når det gælder at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Pt er landbrugets andel af Danmarks årlige udledninger på cirka 20 pct.

Frem mod 2030 skal dansk landbrug, ifølge den nye aftale, nedbringe udledningen af drivhusgas med 55-65 pct. i forhold til niveauet i 1990. Aftalen lægger desuden fast, at udledningen af kvælstoffer reduceres med 10.800 ton i 2027. Samlet set er målet, at dansk landbrug reducerer drivhusgasudledningerne med op til 7,4 mio. ton CO2e frem mod 2030.

Aftalepartierne har desuden en fælles ambition om at nå reduktioner på 8 mio. ton i 2030. Vejen dertil vil partierne "drøfte" I 2023.

Aftalen får en god modtagelse af både Landbrug & Fødevarer samt to af landets andre store brancheorganisationer.

"Vi går en stor og svær omstilling i møde med de krav, aftalen stiller til os, men med en bred aftale har vi en historisk mulighed for, i partnerskab med samfundet og politikerne, at fortsætte den grønne omstilling af verdens bedste fødevareerhverv, mens vi leverer eksportindtægter, arbejdspladser og fødevarer i verdensklasse," siger Formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, i en pressemeddelelse.

Aftalen styrker eksporten, mener man i Dansk Erhverv.

”Dansk Erhverv bakker varmt op om regeringen og aftalepartiernes klimaaftale for landbruget. Det er dobbelt op. Aftalen sikrer både ambitiøse klimareduktioner, og den sætter samtidig en helt ny standard for udvikling af nye grønne løsninger inden for bio solutions, der også kan eksporteres og skabe nye arbejdspladser,” lyder det fra Ulrich Bang, markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.

"Landbruget kender nu retningen, så man kan komme i gang. Det betyder, at fødevarevirksomhederne kan fortsætte med at investere i tiltro til, at der i fremtiden er et fødevare- og landbrugserhverv i Danmark. Og det betyder, at både landbruget og fødevirksomhederne kan udvikle nye løsninger, som resten af verden vil efterspørge, "siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse.

Selvom Enhedslisten er en del af aftalen, havde Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten, håbet, at den var gået længere i sine reduktionskrav.

"Vi står også i en situation, hvor store skridt kan være for små," siger hun til Ritzau, ifølge CleantechWatch.

 

Artiklen, du gerne vil læse, er en del af Kongressen Business

 

Kongressen Business er vores nye initiativ målrettet danske virksomheder med erhvervsinteresser i USA.

Kom indenfor: Du kan læse med ved at købe et abonnement eller starte et prøveabonnement på to uger.

 

Har du allerede adgang til Kongressen Business?
Log ind her:

Tine Brødegaard Hansen er erhvervsredaktør på Kongressen.com. Hun har en mastergrad i journalistik fra Syddansk Universitet og har tidligere været redaktør på Sustain Report og digital redaktør på blandt andet Eurowoman.dk, Altfordamerne.dk og Folkekirkens Nødhjælp. Mobil: 51881722 Mail: tine@kongressen.com

Læs også:

Business

Danske virksomheder klarede sig godt i USA i året, der gik. Året, der kommer bliver mere udfordrende, lyder analysen fra DI's USA-chef, Louis Funder.

Business

Kongressen Business giver i denne artikel et overblik over de fem stater i USA, som danske virksomheder er mest tilstede i.

Business

I et interview med Kongressen Business kommer business coach og forfatter Kay Xander Mellish med tre gode huskeregler til danske virksomheder, som ønsker at...

Business

Her er DI's USA-chefs samlede billede på Bidens præstation, samt håb og bekymringer for dansk eksport i det kommende år

Copyright © 2021 Kongressen