Connect with us

Hvad søger du?

Kongressen.comKongressen.com

Stat For Stat

Staten der tændte ilden til den amerikanske borgerkrig

Queso, barbecue og chili, der kan få din mund til at stå i store røde flammer, er eksempler på den madkultur, der eksisterer i Texas. Det er dog ikke kun en exceptionel madkultur, som staten er kendt for, men også dens enorme betydning for amerikansk politisk igennem historien. Ekspræsidenterne Lyndon B. Johnson og Eisenhower er fra Texas. Staten var også sin egen selvstændige republik i et halvt år. Der er alligevel én speciel begivenhed i Texas, som gjorde indtryk på USA i 1840’erne. Den mexicansk-amerikanske krig foregik fra 1846 til 1848 og er blevet kaldt forløberen for den amerikanske borgerkrig, som brød ud på det amerikanske kontinent lidt over et årti senere.

Den mexicansk-amerikanske krig var nybyggernes kamp imod mexicanerne om territoriet, der i dag er Texas samt andre territorier i det sydvestlige nordamerika. Det udviklede sig til voldsomme kamphandlinger og den mexicansk- amerikanske krig har den dag i dag stadigvæk en højere dødsrate blandt amerikanske soldater end både første verdenskrig og anden verdenskrig. Dødsraten nåede op på 17% af de amerikanske soldater, hvilket gør det til en af de blodigste krige i amerikansk historie.

I 1848 sluttede blodbadet og mexicanere måtte opgive området i det sydvestlige Nordamerika til den nye union.

På trods af at krigen gav en udvidelse af USA, så endte staten med at give flere problemer end løsninger. Slaveri-spørgsmålet var en af de store stridspunkter i denne periode og med ekspansionen vestpå, voksede spørgsmålet sig større og mere problematisk. Texas blev en slavestat i 1850 efter et kompromis, hvor man forsøgte at gøre begge side af den betændte slaveri debat tilfredse.

Den mexicansk-amerikanske krig bragte ikke kun en massiv historisk betydning med sig, men også præsidenter og fremtidige borgerkrigsgeneraler som Zachary Taylor, Ulysses S. Grant og Franklin Pierce, der alle deltog i krigen som generaler og endte i Det Hvide Hus. Der var dog også andre fremtrædende borgerkrigsgeneraler som Stonewall Jackson og general Lee, der deltog i den mexicansk-amerikanske krig, men aldrig nåede landets højeste embede.

Mexicanere i Texas har bevaret traditionerne

På trods af at området ikke længere tilhører Mexico, så har nogle mexicanske texanere holdt fast i de gamle traditioner indenfor blandt andet musik og mad. Mexicanere har specielt på madscenen haft en meget stor rolle at spille. Begrebet tex-mex, hvor mexicanere blandede mexicanske retter og mixede dem op med de råvarer, der var tilgængelige i Texas-området, er et eksempel på den stærke tradition mexicanske indvandrere har haft på den kulinariske udvikling i staten.

I alt fra bynavne, musik og til kultur kan du finde det spanske sprog i staten. Den traditionelle form for mexicansk musik i staten hedder Tejano og er en blanding af mexicansk, europæisk og amerikansk musik. Selvom Tejano-musikken ikke spiller så stor en rolle som tidligere, så viser musikken at mexicanere i Texas har skabt en unik kultur i staten og har blandet de gamle mexicanske traditioner med nye i Texas.

Mexicanere i Texas spiller stadig en meget stor og værdifuld rolle. Uden mexicanere ville der mangle et kulturelt og historisk islæt i Texas. I 2010 viste folketællingen, at 38,2% af indbyggerne i Texas havde en form for mexicansk baggrund. Det tal afslører, hvor stor en indflydelse mexicanske texanere har i staten og hvis udviklingen forsætter, så kan texanske borgere med mexicansk baggrund snart ende med at komme i flertal i staten. Det høje antal af mexicanske texanere i staten er ikke bemærkelsesværdigt eftersom staten tidligere var en del af Mexico. Men det bliver interessant at se, hvordan den mexicanske indflydelse kommer til at stige i den nærmeste fremtid, da de er tæt på at udgøre halvdelen af alle indbyggerne i staten. Der hersker ikke nogen tvivl om, at Texas har spillet en massiv betydning i amerikansk historie. Den indflydelse, sammen med den unikke mexicanske kultur, der præger staten, vil absolut også fortsætte i fremtiden.

Læs også:

Premium

Kongressen.com har besøgt verdens første og hidtil eneste såkaldte BiblioTech. Et digitalt bibliotek i San Antonio, Texas, der ikke huser en eneste fysisk bog....

Feature

Mere end et halvt århundrede efter mordet på John F. Kennedy, er tabet af den unge præsident stadig et åbent nationalt sår, som tiden...

Copyright © 2021 Kongressen