Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trumps første 100 dage er en kæmpe succes – for Trump Inc.

Glem alt om historisk lovgivning og forbedrede vilkår for de glemte amerikanere. Præsident Trumps første 100 dage har fyldt med den ene sejr efter den anden – for manden selv og hans familie

Det kan godt være, at præsident Trumps første forsøg på at erstatte Obamacare drattede på jorden. Og jovist, synes udfordringerne omkring en skattereform mere komplicerede end at bygge et korthus med fødderne. Bevares, administrationen er tynget af den russiske forbindelse – og en stor del er selvforskyldt. Nuvel var fyringen af hans nationale sikkerhedsrådgiver den hurtigste fyring af et højtstående medlem af en præsidents indercirkel i moderne tid. Tjoh, indrejseforbuddet og dens efterfølgende version er blevet erklæret forfatningsstridigt af en række appeldomstole, især på grund af Trumps egne udtalelser. Men til gengæld har administrationens definerende tema været inkompetence og en manglende evne til at udfylde centrale pladser i den føderale regering.

Trumps største resultat har været udpegelsen af Neil Gorsuch til den amerikanske Højesteret. Men det er en sejr, hvis håndværk han knapt var involveret i. Ellers har de få handlinger været tilbagerulning af administrative regler fra Obamas sidste seks måneder i embedet.

Præsident Trump kaldte i sidste uge standarden for ”latterlig”.

Det er så sandelig latterligt. Hvilken frækhed at holde verdens mest indflydelsesrige politiker op mod sine egne løfter.

I sine første 100 dage som præsident har Donald Trump ikke opnået et eneste punkt af sin egen 100-dags plan. Og han er ikke tæt på nogle af dem. Men Trumps fiaskofyldte første 100 dage har kun været ineffektive for den del af befolkningen, der stemte på ham.

For en bestemt gruppe har de første 100 dage været en guldgruppe.

Trump Inc.
I over et årti havde forretningsmanden Donald Trump kæmpet med det kinesiske retssystem om patenter for hans brand. Men i februar i år, blot få dage efter han havde erklæret hans støtte til den såkaldte ”One China Policy”, godkendte Kina en række patenter. Han har også fået godkendt patenter i Mexico.

Forleden ønskede han Tyrkiets præsident Recep Erdogan “tillykke med sejren” I det kontroversielle referendum, en handling der ifølge kritikkere åbnede ham op for nye interessekonflikter baseret på hans ejerskab af Trump Towers i Istanbul. Men bare rolig. Ifølge et interview præsidenten selv gav til Breitbart News Daily i december 2015 har han kun ”en lille smule interessekonflikt.”

Trump er glad for at sige, at der ikke er noget at komme efter, men kort tid efter hans sejr i november, meddelte hans forretningspartnere, at de måtte afbryde en aftale i Georgien på grund af bekymring for overtrædelse af forfatnings såkaldte emoluments-klausul.

Og på trods af, at administrationen har påstået, at Trumps virksomhed og præsidenten selv er adskilt, så står Trump stadig som ejer og kan hente profit og gevinster når som helst og uden at oplyse det til offentligheden.

Hans private klub Mar-a-Lago blomstrer. Her er prisen for et medlemskab, der i øvrigt blev fordoblet efter valget, den nette sum af tæt på halvanden millioner kroner. Og præsidenten er glad for at tage dertil og holde weekend, på trods af at det koster millioner af dollars for staten for rejser, der dybest set ikke tjener andet forhold end personlige ferier. Eller vent lidt. Faktisk gavner det Donald Trump. Secret Service har måtte betale over 200.000 kroner for at leje golfvogne, der pudsigt nok går til the Trump Organization. Hans officielle genvalgskampagne har også allerede været en millionforretning for Trump.

Adskillige virksomheder, milliardærer og lobbyister gav ifølge dokumenter fra the Federal Election Commission millioner af dollars til Trumps indsættelse. Et statsejet olieselskab fra Venezuela gav også en halv million dollars. Præsidenten har lovet, at alt overskuddet vil gå til velgørenhed, men som Washington Posts David Fahrenthold Pulitzer-vindende afsløringer viser, lover præsidentens historie med velgørenhedsdonationer i sin egen fond ikke godt. Medmindre du er fan af lovbrud, penge der i stedet bliver brugt på malerier af dig selv til dine egne virksomheder eller til at betale juridiske forlig.

Og så er der de omtrent tre dusin kendte sager, hvor det endnu ikke er blevet bevist, at Trump har profiteret personligt, men hvor muligheden eksisterer.

’The Trump family first’
Heldigvis er det ikke kun præsidenten, der tilsyneladende gavner fra præsidentembedets magt. Førstedatter og officiel rådgiver Ivanka Trump fik ifølge AP forhåndsgodkendt tre patenter samme aften som hun sad til bords med den kinesiske præsident Xi Jinping og kan således både være i strid med forfatningen og føderal lov.

Trump har desuden forsikret, at der er vandtætte metalmure mellem arbejdet som præsident og hans forretninger, som sønnerne Don Jr. og Eric nu står i spidsen. Og særligt Eric forstår, hvor vigtigt det er at holde tingene adskilt. I et interview med Forbes fortalte han, at han skam kun ville fortsætte med at fortælle sin far om bundlinjen, profit og andre ting hvert kvartal.

Vi kunne blive ved, men du kan selv bladre igennem de mere end 500 mulige interessekonflikter, der involverer Trump og hans børn, som Wall Street Journal har indsamlet.

Normalt bliver en præsidents succes målt på lovgivning, strukturelle ændringer i den administrative stat, juridiske nomineringer, økonomisk vækst og, nå ja, hvor meget du har gjort for at forbedre den gængse amerikaners liv.

Skulle Trump formå at gennemføre hans bud på sundhedsreform eller skattereform (der begge i øvrigt ville være en kæmpe finansiel gevinst for folk, der for eksempel driver virksomhed, er på den øverste skattetrin, eller betaler den såkaldte alternative minimumsskat – altså folk som Donald Trump) er det en betydningsfuld bedrift.

Og med stigende atomkrigsspændinger i Asien, udvidelsen af USA’s militære rolle i Syrien, og tilbagetrækningen af USA som global leder i kampen mod klimaforandringerne kunne hans plads i historien som andet end en fodnote allerede været sikret.

Men tag ikke fejl. For en mand, der indtil videre har udvist middelmådig interesse i at lære at være præsident og under kampagnen udviste middelmådig interesse i at blive præsident for andet end magten og prestigens skyld, er der andre succeskriterier i spil end normalt: virksomhedens bundlinje, børnenes fremtid og præsident Trumps egen formue.

Her er der ingen tvivl. De første 100 dage har været forrygende for USA’s præsident.

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen