Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Sheriffens guvernørdrøm i ruiner

Lance Armstrongs planer om en politisk karriere har lidt alvorlig skade som følge af dopingafsløringerne. I Texas er folk rystede over deres lokale helt, og den generelle forventning er, at Armstrongs politiske drømme er knuste

Det har været sjovere at være Lance Armstrong, end det er i øjeblikket. Den detroniserede Tour-konges fald fra tinderne har langt fra været køn. Først kom rapporten om, at han gennem adskillige år havde dopet sig systematisk, og at han gennem hele denne tid havde spillet en central rolle i det lige så systematiske dopingmisbrug på US Postal-holdet. Hernæst blev han frataget sine syv tour-sejre, og senest har skandalen betydet, at Armstrong har trukket sig fra den fond, han i sin tid var med til at stifte, nemlig Livestrong Foundation. Armstrong selv, er bortset fra enkelte pip på Twitter, gået i flyverskjul, og der er ikke noget, der tyder på, at det vil ændre sig foreløbig.

For det er ikke bare Armstrongs plads fra cykelhistoriens øverste podie, der er taget fra ham. Ligesom det heller ikke er hans livsværk, Livestrong, der er i alvorlige problemer. Det er også planerne om en dag at starte en politisk karriere, der ligger i ruiner. Således lyder vurderingen fra professor i politik på University of Texas, Edward Harpham, med speciale i lokalpolitik i Texas:
”Lance Armstrong blev set som den store amerikanske helt, der gjorde en stor indsats for at hjælpe folk med cancer. Men det, der nu er sket, er katastrofalt for ham. Havde han planer om at gå ind i politik? Helt afgjort. Han var veltalende. Han var en lederskikkelse. Så alt pegede i den retning. Men nu er han en død mand politisk. Amerikanerne er langt mindre tilgivende, hvad angår sportsskandaler nu, end de var tidligere. Og problemet med Lance Armstrong er, at han bliver ved med at sige: ‘Jeg har ikke gjort noget.’ Så er hans politiske karriere død nu? Jeg vil sige, at den er så død, som den kan blive. Kan han komme tilbage? Jeg ville ikke sætte mine penge på det.”

Ifølge Edward Harpham er folk i Texas lige nu både chokerede og skuffede over Armstrong. Heller ikke i de politiske kredse i Texas har folk haft travlt med at komme den tidligere Tour-vinder til undsætning:
”Jeg ville blive meget overrasket, hvis nogen i det politiske miljø også senere ville komme ham til undsætning. Armstrong var en verdens helt. Det var ikke bare her i Texas. Han var det overalt. Og det er da muligt, at han har en eller anden strategi, der skal genrejse ham. Men lad os sige det på denne her måde; han går ikke til politiske baller i øjeblikket.”

Skuffelse i Armstrongs hjemby
Ikke mindst i Armstrongs hjemby, Austin, er skuffelsen og forargelsen over deres gamle helt stor. Den tidligere så feterede cykelstjerne er nu langt ude i kulden, fortæller redaktør på The Austin Chronicle, Louis Black:
”Folk elskede ham for hans Livestrong Foundation og alt arbejdet omkring det. Derfor kunne folk næsten ikke tro det, da alt det her kom ud. Folk var virkelig knuste. Og det er noget, som der bliver talt om på kaffebarerne og i det hele taget diskuteret rundt omkring her i Austin. Folk er desillusionerede og vrede over det. Og hvad angår hans politiske karrieremuligheder her i Texas, så er det løb kørt,” siger Louis Black og tilføjer i den forbindelse, at Armstrong i den seneste tid er forsvundet helt ud af lokalbilledet i Austin:
”Han viste sig ved enkelte lejligheder lige efter, at det hele var sket, men her på det seneste har han holdt lav profil. Og vi har ikke hørt meget fra ham.”

Let offer for politiske angreb
Det store spørgsmål er, om Lance Armstrongs politiske muligheder har lidt så omfattende skade, at han heller ikke på et senere tidspunkt kan få et comeback. Professor i amerikansk politik ved University of Texas, Bruce Buchanan, tvivler på det:
”Før hele sagen om hans brug af doping var han højt respekteret ikke bare her i Texas men i hele landet, og han har haft alle politiske muligheder. Som det ser ud lige nu, så er hans politiske karrieremuligheder bestemt ikke gode. Hvis det skal ændre sig, skal der gå længere tid, før han stiller op til noget. Og i den mellemliggende tid, skal han virkelig genoprette sit omdømme. Men selv hvis han formår alt det, så er det stadig sikkert, at hvem, der end måtte være hans politiske modkandidater, vil kunne bruge det her imod ham. Hele hans baggrund med at tale usandt, vil kunne bruges i en angrebskampagne imod ham,” siger Bruce Buchanan og uddyber:
”Det vil være meget svært for ham at overleve de kampagneangreb, der ville komme på grund af, at han nu fremstår som en, der har både snydt og løjet. Det er virkelig noget, som folk er skuffede over. Og det er noget, som mange både har og også fremadrettet vil have svært ved at se bort fra. Der findes folk, der kommer tilbage i politik efter at have været dømt ude, men det er bestemt ikke let. Især ikke i det her tilfælde, hvor han har været så systematisk med det, han har foretaget sig. Så hvis han nogensinde skal gøre sig håb om at skabe en politisk karriere, skal han starte med at lægge sig fladt ned og erkende alt og bede om forladelse. Men i øjeblikket ser det ikke ud til at være noget, han planlægger at gøre.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Kultur

Musikanmelder Ole Rosenstand Svidt har sammensat en top tre over de mest toneangivende amerikanske musikudgivelser i 2022. God fornøjelse.

Kultur

Film- og serieanmelder Ann Lind Andersen har sammensat en top tre over de mest toneangivende amerikanske serier i 2022. God fornøjelse.

Interview

I forbindelse med et besøg hos Syddansk Universitet i Odense interviewede Kongressen.com den amerikanske ambassadør i Danmark, Alan Leventhal.

Kultur

Det holdt til tider hårdt, men ikke desto mindre er USA klar til sekstendelsfinalerne i VM efter sejr over ærkerivalen Iran.

Copyright © 2021 Kongressen